top of page
  • Writer's pictureNemanja Ivkovic

Google SEO 2024


Google SEO 2024Sa stalnim napretkom Google algoritma, važno je biti u koraku sa najnovijim trendovima kako biste osigurali dobru vidljivost vaše web stranice i povećali šanse za ostvarivanje većeg broja konverzija. U ovom blogu istražujemo ključne faktore koji će uticati na rangiranje na Google rezultatima pretraživanja u 2024. godini.
Napredak Google SEO algoritma


Google SEO algoritam se značajno menjao tokom godina, a 2024. godina neće biti izuzetak. Veštačka inteligencija i mašinsko učenje igraju sve veću ulogu u razumevanju i rangiranju sadržaja. Google sada može bolje razumeti kontekst i nameru korisnika, što znači da ključne reči nisu jedini faktor za uspeh.
Kvalitet sadržaja


Kvalitet sadržaja je na vrhu liste prioriteta. Google nagrađuje originalan, informativan i koristan sadržaj. Stranice koje redovno objavljuju kvalitetan sadržaj, zadovoljavajući potrebe korisnika, biće više rangirane. Struktura i dužina sadržaja su takođe važni, sa tendencijom ka detaljnijim člancima koji temeljito obrađuju temu, kao što su blogovi.


Stvaranje kvalitetnog sadržaja koji je povezan internim linkovima (kako smo primenili u ovom blogu) šalje Googleu poruku da na vašoj stranici pružate opsežne informacije koje su korisne čitaocima.


Google je javno objavio ključne smernice za kreiranje sadržaja, a ako o toj temi želite da znate više, bacite pogled na blog Kako kreirati sadržaj u skladu s Google algoritmom
SEO optimizacija


SEO optimizacija ostaje ključna, ali sa modernijim pristupom. Ključne reči treba koristiti pametno i prirodno, integrišući ih u sadržaj na način koji doprinosi ukupnom kvalitetu. Dobro osmišljeni i informativni meta opisi, naslovi stranica i struktura URL-a moraju biti precizno usmereni kako bi se poboljšalo rangiranje.


Obratite pažnju i na strukturu teksta, koji bi trebalo da bude podeljen u jasne celine sa H1, H2 i H3 naslovima, kao i odgovarajućim ključnim rečima.


SEO optimizacija je prilično široko područje, a više o ključnim komponentama na koje bi trebalo obratiti pažnju možete saznati ovde
Prilagođenost mobilnom prikazu


S obzirom na broj korisnika koji pristupaju internetu putem mobilnih uređaja, mobilna optimizacija web stranice postaje neophodna. Štaviše, prema nekim podacima, čak 63% organskih pretraživanja na Googleu u 2023. godini bilo je putem mobilnih uređaja. Google favorizuje stranice koje su prilagođene mobilnim uređajima, što podrazumeva responsivan dizajn i brzo učitavanje.
Korisničko iskustvo (UX)


Korisničko iskustvo je ključno za zadržavanje posetilaca na web stranici. Dizajn stranice treba biti intuitivan, sa lako razumljivom navigacijom. Takođe, interakcija sa korisnicima, poput komentara i deljenja, može povećati angažman i doprineti boljem rangiranju.


Faktori koji indirektno ukazuju na kvalitet korisničkog iskustva na vašoj web stranici uključuju:


  • Dwell time, odnosno vreme koje korisnici provode na web stranici od kada su kliknuli na nju na rezultatima pretraživanja pa sve do povratka na rezultate pretraživanja.

  • Bounce rate, odnosno stopa napuštanja.

  • Click through rate.
Autoritet i poverenje


Izgradnja autoriteta i poverenja na webu je dugotrajan proces, pa ako ste tek objavili novu web stranicu, moraćete imati malo strpljenja. Google ceni stranice sa visokim autoritetom, što se često meri brojem i kvalitetom backlinkova. Backlinkovi Googleu signaliziraju da je vaš sadržaj dovoljno kvalitetan da ga citiraju i koriste i drugi izvori.
Društveni signali


Društveni signali, poput deljenja i lajkova na društvenim mrežama, mogu pozitivno uticati na Google rangiranje. Aktivna prisutnost na društvenim mrežama i promocija sadržaja kroz ove kanale može dovesti do većeg prometa na web stranici, stoga ne zanemarujte ove komunikacijske kanale.


Više o ovoj temi saznajte u našem blogu Kako koristiti društvene mreže za poboljšanje vašeg SEO-a
Tehnički SEO


Tehnički aspekti SEO-a, poput optimizacije strukture stranice, XML sitemap-a i sigurnosti web stranice (HTTPS), takođe ne smiju biti zanemareni. Ovi faktori su ključni za izbegavanje problema sa indeksiranjem i pozicioniranjem web stranice na Google rezultatima pretraživanja.


U 2024. godini, uspeh u rangiranju na Googleu zahteva sveobuhvatan, holistički pristup. Od kvaliteta sadržaja, SEO optimizacije, do tehničkih aspekata i korisničkog iskustva, svaki element igra veoma važnu ulogu.


Usvajanjem ovih praksi možete povećati šanse za visoko rangiranje i ostvariti bolju vidljivost na rezultatima pretraživanja, a time i povećati promet na stranici, što može dovesti i do većeg broja konverzija. Ovakav pristup je prilično kompleksan, stoga ga je najbolje poveriti stručnjacima.


Slobodno nam se obratite za pomoć i personalizovani savet i uslugu kako biste unapredili rangiranje vaše web stranice na Googleu.

31 views0 comments

Comments


bottom of page